Achter de schermen | 09 February 2017 | Tessa van Overveld
“Ik ben indoor skydive instructeur”. Niet veel mensen kunnen het zeggen. Om precies te zijn op dit moment slechts 10 personen in Nederland. Super uniek en vooral heel bijzonder. Want wie wil nou niet iedere dag het onvergetelijke gevoel van een vrije val delen en kick-ass demo’s geven? Precies, dat willen we allemaal wel! Daarom vroegen we Joey van Gils, instructeur én trainer bij Indoor Skydive Roosendaal, het hemd van het lijf en kregen we antwoord op de brandende vraag: ‘Hoe word ik indoor skydive instructeur’?
Instructeur bij Indoor Skydive Roosendaal word je alleen wanneer je minimaal het certificaat van Spotter A op zak hebt. Om dat papiertje te bemachtigen, volg je een training volgens de richtlijnen van Tunnel Instructor (T.I.) bij onze eigen trainer Joey. Maar laten we eerst beginnen bij het begin, want voordat je bij Indoor Skydive Roosendaal aan de slag kunt als instructeur, moet je nog een route afleggen…
Het vertrekpunt is uiteraard een sollicitatie. Je kunt niet direct op de functie van instructeur solliciteren, maar start altijd eerst als tunnelmedewerker. Om in aanmerking te komen voor deze functie, is een opleiding niet noodzakelijk. Het kan wel in je voordeel werken wanneer je een sportopleiding gevolgd hebt. Verder is het voor Indoor Skydive Roosendaal belangrijk dat je een mensenmens bent. “Je bent meer entertainer in plaats van instructeur. Het grootste deel van de dag zijn we bezig met het vermaken van mensen”, vertelt Joey. En lichamelijke eisen? “Uiteindelijk zorgt een juiste techniek ervoor dat je een goede instructeur wordt; niet je gewicht, postuur of kracht. Maar het wordt voor jezelf wel makkelijker wanneer je een steviger postuur hebt.”
Wanneer je als tunnelmedewerker aan de slag mag, voer je alle werkzaamheden van een instructeur uit, op één ding na: je begeleid geen mensen in de tunnel. Hè, maar dat is toch juist wat een instructeur doet? Klopt, maar als we Joey mogen geloven, heb je als instructeur onwijs veel taken. “Denk aan het ontvangen van bezoekers, het geven van instructies, het verzorgen van een debriefing, de wind in de tunnel regelen, video en foto’s maken, schoonmaken en het onderhouden van de tunnel. Er komt een hoop op je af. Voordat je mensen in de tunnel mag begeleiden, moet je eerst alle andere taken op en top beheersen.”
Uiteindelijk is het aan de trainer om te bepalen of je klaar bent om het trainingstraject in te gaan. Bij Indoor Skydive Roosendaal verloopt dit volgens de training van Tunnel Instructor (T.I.). Deze start met theorie. Je leert dan wat er als instructeur van je wordt verwacht, welke taken je hebt en welke verschillende gradaties je binnen het instructeurstraject hebt. Zo kun je van Spotter A, naar Spotter A+ tot Spotter B doorstromen.
Na het eerste stukje theorie, gaat het ‘echte werk’ van start. De praktijk start met buik- en rugvliegen. Daarna ga je leren lopen. Dit oefen je eerst op het ‘droge’, daarna in de tunnel. ‘’Om een indicatie te geven, met het leren lopen in de windtunnel ben je zo’n vier á vijf uur effectieve trainingstijd in de windtunnel kwijt, voordat je goed en op je gemak leert lopen”, vertelt Joey. “Je leert dan lopen in alle richtingen, gaat aan de slag met stabiliteitsoefeningen en leert meelopen met iemand die vliegt, zonder hem of haar in wind te verstoren. Verder ben je constant bewust van de windsnelheid waarin je loopt. Dit vereist steeds een aangepaste techniek. Je moet alle windsnelheden aankunnen en alle handelingen erbij kunnen uitvoeren.”
Als je bovenstaande allemaal beheerst, ga je alle spots af. Joey omschrijft een spot als “het oplossen of opvangen van een ongecontroleerde beweging”. Tijdens de training leer je alle dingen die kunnen gebeuren, op te lossen. De trainer vliegt alle mogelijke scenario’s, de instructeur in spé dient alles op een correcte manier op te lossen. De moeilijkheidsgraad ligt naarmate de training vordert steeds hoger.
Als je alle spots geoefend hebt, krijg je een soort examen mix-up waarin alle spots willekeurig voorbij komen. Dit examen moet je een paar keer foutloos doorstaan. Joey: “Een fout is bijvoorbeeld al een voet op de verkeerde plek zetten. Zo moeilijk is het.” Een mix-up duurt 10 minuten. Je bent dan non-stop fouten aan het oplossen en er mag NIKS mis gaan. Een pittig examen dus! “Er wordt vooraf niet verteld welke spots gaan komen. Je moet laten zien dat je alles begrijpt”, legt Joey uit.
Na een foutloos examen bij Joey, is je certificaat binnen handbereik. Het enige wat nog moet gebeuren is een T.I. Examiner laten zien wat je kunt. Hij bepaalt uiteindelijk of je geslaagd bent. Wanneer het certificaat binnen is, mag je jezelf Spotter A noemen. Dat betekent dat je op het net in de windtunnel alle spots foutloos kunt oplossen.
Wanneer je eenmaal de titel van indoor skydive instructeur draagt, wordt je constant geëvalueerd. “Ik geef onze instructeurs regelmatig huiswerk mee. Bijvoorbeeld het bekijken van video’s waarop ze zichzelf in de tunnel aan het werk zien. Verder hebben we iedere maand een training en kun je nog doorgroeien naar Spotter A+ en Spotter B.” Kortom: instructeur worden is alleen voor hoogvliegers! Maar dan heb je wel de meest unieke baan van Nederland!
Ervaren wat onze instructeurs zo fantastisch vinden aan het indoor skydiven? Boek je flights online via indoorskydive.com.